Blog

Zjednodušme to

Potřeboval jsem vyřídit jednu záležitost na úřadě a opravdu se mi tam moc nechtělo. Měl jsem takový divný pocit, stejný, který máme všichni, když jdeme na úřad. Musím říct, že i když jsem tam pracoval také a tudíž teď kritizuji i vlastní kolegy, je to na úřadech většinou stejné. Neochota úředníků, které "otravujeme". Vyřízení žádostí na konci správní lhůty, a to jen když máme štěstí. Spíše se potkáme s tím, že pokud to lze, tak nám úředník žádost zamítne. Něco zde nefunguje.  

Nechtěl jsem ale psát o tom, co všichni víme, ale o tom, co se mi stalo. Šel jsem na úřad samozřejmě až na poslední chvíli a měl jsem málo času na vyřízení dané záležitosti. Byl jsem pochopitelně slušný a pokorný. Aniž bych úředníka za kterým jsem šel, znal, velmi mě překvapil svým pozitivním přístupem. Úředník mi nejen poradil, ale sám navrhl, jak můžeme vše vyřešit a popohnat. Ještě teď jsem z toho "vyděšený".  Dokonce mi nabídnul, že mi výsledek naskenuje a zašle na email a poradil mi, abych i já jemu jeden chybějící doklad vyfotil mobilem a zaslal na jeho email. Vyřízeno bez dalších žádostí, formulářů a opětovné cesty na úřad? Neskutečné! Byl ochotný a ani se nepovyšoval, že je "někdo".

Připomínal mi úředníky, které jsem měl možnost poznat v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Byla to jiná liga. Neříkám, že jsem tam nenarazil na nepříjemného úředníka. Určitě ano, ale tak nějak opačně než u nás. Jeden neochotný a devět sice přísných, ale ochotných pomoci záležitost vyřešit, či vysvětlit. Ale abych zde jen úředníky nepomlouval, tak něco na jejich obranu. Když jsem na úřadě sám pracoval a snažil jsem se vyjít žadateli vstříc, většinou jsem byl ještě svými kolegy kritizován. Ze své praxe také vím, co si jako občané proti úředníkům dovolíme. Také nejsme vždy milí a příjemní, ale to je zřejmě také tím, že už jdeme se špatným pocitem na úřad.

Hloubku věci samozřejmě vidím i z jiné stránky. Platy těchto úředníků, z nichž mnozí musí mít ze zákona vysokou školu, nejsou nijak adekvátní. V soukromém sektoru si tito šikovní lidé vydělají mnohem víc.  Na druhou stranu je to ale práce s lidmi a kdo nemá lidi rád, pracovat by tam neměl.

Držím všem ochotným úředníkům palce, aby vydrželi, měli štěstí na nadřízené, kteří si jich budou vážit, na kolegy a na slušné žadatele. Nebojme se tyto úředníky veřejně alespoň pochválit.

Pojďme a zjednodušme to. Zjednodušme byrokratická pravidla pro práci úředníků, ať pro nás jednání na úřadech nemusí být noční můrou! Opravdu to je možné.