Blog

Potřebujeme miliardové zisky ze státních lesů?

Začnu klasikem: Komu tím pomůžeme?

Již několik let se jednotlivá vedení lesního státního podniku předhánějí v tom, kolik vydělají miliard. Hlavním cílem současného lesnictví je totiž maximalizace zisku. Nějakého chytráka totiž napadlo peníze z lesů "vyndat" a dát je do státního rozpočtu, kde zmizí jako pára nad hrncem. Potřebuje naše společnost miliardy z lesů, které jsou získávány drancováním národního bohatství, nebo chceme krásný les, kam se budeme všichni rádi vracet?

Ano, lesní hospodářství by mělo vydělávat. Vždy to bylo velmi úspěšné hospodářství, ale… Nějak se nám to zvrhlo. Co dnes v lese vidíme? Zničené cesty a další pozůstatky nerozumného hospodaření. Myslí někdo na budoucnost? Kam se podělo dlouhodobé a rozumné hospodaření? Zajímá někoho kvalitní reprodukce? Ono vydělávat miliardy totiž nestačí! Od současného způsobu hospodaření můžeme v budoucnu čekat pouze rozvrácené a nekvalitní porosty a zisk v mínus miliardách. Někdo to jednou bude muset zaplatit. A kdo? No přeci my všichni! To nás ale přece teď nezajímá, to přijde třeba za 30 nebo 50 let.

A proč to zajímalo naše předchůdce? Proč chtěli, abychom měli krásný a udržovaný hospodářský les? Je to jednoduché. Měli k lesu vztah a stát se lesníkem bylo poslání. Lesník měl autoritu a respekt. Dnes? Honí zisk a kubíky. Bohužel už tomuto propadli i moji kolegové a předhánějí se v tom, kdo letos nebo příští rok vydělá víc. Dříve se lesníci také předháněli, ale v jiných hodnotách. Zajímalo je, kdo má hezčí les, kdo má více přirozené obnovy, kdo má dříve zajištěné kultury. Předháněli se i v tom, kdo má spokojenější zaměstnance a v lese byla pohoda. Dnes je tam bohužel stres, protože když se nevydělají požadované miliardy, bude zle! Drancujeme les a dělníky nutíme dělat za almužnu. A to se nese bohužel celým odvětvím. Myslím, že generace lesníků, které se o naše lesy staraly, se obracejí v hrobě.